Vastgoed nieuws » Woonlasten Nederland hoogste in Europa

Woonlasten Nederland hoogste in Europa geschreven door op

De woonlasten van kopers en huurders in Nederland zijn de hoogste van Europa. De woonlasten als percentage van het besteedbaar inkomen ligt gemiddeld op 30,9 procent tegen 22,2 procent in de rest van Europa. Dat meldt de Woonbond in een persbericht op basis van een onderzoek van de Europese Commissie uit november 2009.

Huurders komen er volgens het onderzoek het slechts af: hun woonlastenquote komt uit op 38,7 procent tegen 28,8 procent voor woningeigenaren. Hurende huishoudens met de laagste inkomens betalen zelfs 47,4 procent van hun besteedbaar inkomen aan woonlasten.

De Nederlandse Woonbond grijpt het onderzoek aan om opnieuw te pleiten voor verlaging van de woonlasten. 'De woningmarkt moet beter functioneren door het aanpakken van de prijsopdrijvende hypotheekrenteaftrek, aanbieders en verhuurders op de woningmarkt moeten de kosten fors reduceren, extra investeren in energiebesparing en een zeer gematigd huurbeleid. Bijzondere aandacht is nodig voor de betaalbaarheid van de laagste inkomens door de huurtoeslag op peil te houden', zo laat de bond weten.

De onderzoekers baseren zich op cijfers uit 2007 maar volgens wetenschappers zijn de percentages anno 2010 niet tot nauwelijks veranderd.

Bron: Vastgoedmarkt