Vastgoed nieuws » Heineken mag kroegen Kooistra ontruimen

Heineken mag kroegen Kooistra ontruimen geschreven door op

Bierbrouwer Heineken mag een groot aantal kroegen in de binnenstad van Groningen ontruimen. Dat heeft de rechter in Groningen vrijdag (20 augustus) besloten. De brouwer eiste een week geleden de ontruiming, omdat het nog 5 miljoen euro huur tegoed heeft van de horecagelegenheden uit het voormalige Kooistra-imperium.

Volgens de rechter is een oude BV van de overleden horecamagnaat Sjoerd Kooistra verantwoordelijk voor de opgelopen huurschulden. Deze Gouden Kooi BV regelde voor Heineken de verhuur van de zeventien horecagelegenheden aan de pachters, maar betaalde de huur al langere tijd niet door aan Heineken. De rechter ziet ruimte voor een ontruiming, omdat de huurachterstand per dag oploopt met ruim 7.000 euro en de pachters toe zijn aan duidelijkheid over hun toekomst.

Gouden Kooi krijgt van de rechter twee weken de tijd om de panden te ontruimen. De verwachting is dat het zo ver niet zal komen. Heineken gaf eerder al aan het vonnis niet te zullen gebruiken om de kroegen daadwerkelijk stil te leggen. Met het vonnis in de hand wil de brouwer de oude BV van Kooistra uit de constructie halen om zo zelf huurcontracten met de pachters te kunnen afsluiten.

Volgens een woordvoerder van Heineken verlopen die onderhandelingen voorspoedig en ziet het ernaar uit dat er geen kroeg hoeft te sluiten. Al eerder liet de advocaat van Gouden Kooi weten uit te zien naar een oplossing. De directie van het imperium van wijlen Kooistra heeft de horecapanden in bezit en er alle baat bij om de kroegen open te houden.

In andere steden als Amsterdam en Nijmegen voert Heineken nog overleg over kroegen die onder een van de BV's van Kooistra vallen. Eerder leek het erop dat de onderhandelingen met de erven Kooistra in Nijmegen tot een kort geding zouden leiden. Maar een woordvoerder van Heineken meldde vrijdag dat helemaal niet is gezegd of de rechter er aan te pas moet komen. Van de uitspraak in Groningen gaat geen precedentwerking uit, aldus de zegsman. 'We gaan per geval bekijken welke regeling er kan worden getroffen met de cafés.'

Bron: Vastgoedmarkt