Vastgoed nieuws » Amsterdam pakt leegstand kantoren aan

Amsterdam pakt leegstand kantoren aan geschreven door op

Amsterdam heeft een speciale verordening opgesteld om de leegstand van kantoorpanden aan te pakken. Wethouder Maarten van Poelgeest (Grondzaken) maakte dit gisteren (20 januari) bekend.

Staat een kantoorpand langer leeg dan een half jaar, dan moet de eigenaar dit aan de gemeente melden. Als de eigenaar dit verschillende keren niet doet, wordt een boete opgelegd van maximaal 7.500 euro. Dat staat in de eveneens gisteren gepubliceerde nota Leegstand in Amsterdam: inzet op gebruik, aanpak van leegstand.

Als de leegstand langer dan één jaar duurt, kan de gemeente volgens deze nota zelf een gebruiker of huurder aanwijzen, bijvoorbeeld studenten, kunstenaars of hotels. Verleent de eigenaar vervolgens geen medewerking, dan kan een dwangsom volgen. Reden voor de aanpak is dat momenteel ongeveer 17 procent van de kantoorruimte in Amsterdam leeg staat. In totaal gaat het om ongeveer 1,3 miljoen vierkante meter. De gemeente meent dat de helft hiervan nooit meer als kantoor zal worden gebruikt. Van Poelgeest vindt dat de betreffende vastgoedbezitters dit moeten toegeven. Maar ze willen dat volgens hem vaak niet, omdat de gebouwen voor veel geld op de balans staan.

De verordening geldt voor de gebieden Amstel III (in het stadsdeel Zuidoost) en Teleport (bij het station Sloterdijk). Ook is hij van toepassing op kantoorgebouwen van meer dan 10.000 m2 en gebouwen die werden gekraakt en vervolgens ontruimd. De verordening is mogelijk door de nieuwe wet kraken en leegstand, die ook kraken verbiedt.

Bron: Vastgoedmarkt.nl