Vastgoed nieuws » Amsterdam gaat ontruimen in kader anti-kraakwet

Amsterdam gaat ontruimen in kader anti-kraakwet geschreven door op

De politie in Amsterdam gaat in het kader van het aanstaande kraakverbod honderden kraakpanden in de hoofdstad ontruimen.

Dat kondigde burgemeester Eberhard van der Laan gisteren aan. ‘Er is geen twijfel mogelijk of Amsterdam de kraakwet gaat uitvoeren; het is alleen de vraag hoe we het doen. Het is logisch dat we per 1 oktober niet tweehonderd panden gelijktijdig kunnen ontruimen', zei Van der Laan over de anti-kraakwet die vrijdag landelijk ingaat.

Omdat de politie niet voldoende capaciteit heeft, worden de aangemerkte gebouwen onderverdeeld in panden met een hoge, gemiddelde en een lage prioriteit. Afhankelijk daarvan worden ze direct ontruimd, komen ze aan de beurt tijdens een ontruimingsronde of haalt de politie ze leeg wanneer daar capaciteit voor is.

Kraakpanden die ernstige overlast veroorzaken voor de omgeving, krijgen voorrang, evenals panden die nog in gebruik waren toen ze werden gekraakt. Daarna volgen de panden die leegstonden toen ze werden gekraakt, maar waar de eigenaar inmiddels een plan mee heeft. Deze panden worden meegenomen in de reguliere ontruimingsrondes. Onderaan de lijst staan de panden waar de eigenaar geen plannen voor heeft. Die worden ontruimd als de politie menskracht over heeft.

De politie verdubbelt het aantal ontruimingsrondes dit jaar van drie naar zes. De eerste staat gepland in oktober. De gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie verwachten niet dat overal grootschalig politieoptreden nodig is. Alle personen die zich tijdens een ontruiming in het pand bevinden, worden in principe wel aangehouden en vervolgd.

De kraakbeweging zelf laat ondertussen flink van zich horen. Krakers hebben verscheidene acties aangekondigd, waaronder workshops en discussies, maar ook nieuwe kraakacties. Afgelopen zondag werd bekend dat een kraakgroep het oude hoofdkantoor van de brandweer op de Weesperzijde in Amsterdam heeft gekraakt. Ook hebben twintig krakers een pand van de Universiteit Utrecht bezet.

Of het na 1 oktober tot een massale landelijke ontruiming van kraakpanden komt, is echter de vraag. De gemeenten staan niet te trappelen om de nieuwe anti-kraakwet uit te voeren. Het aantal kraakpanden is de laatste tientallen jaren ook sterk verminderd. In Amsterdam is het aantal kraakpanden gedaald naar twee- à driehonderd. Er zijn in de hoofdstad nog ongeveer 1.500 ‘echte krakers', zo blijkt uit cijfers van de Vrije Universiteit. In de hoogtijdagen van de kraakbeweging waren dat er ongeveer 20.000. In Groningen zijn momenteel tussen de tien en vijftien gekraakte panden, in Breda zijn het er vijftien. Het lijkt er op dat gemeenten kraken niet als een groot probleem zien.

Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) staat niet te juichen bij de nieuwe wet tegen kraken. Volgens de vereniging zijn financiële prikkels een beter instrument in de strijd tegen de leegstand. Bijvoorbeeld een heffing die eigenaren moeten betalen als hun pand lang leeg staat. De VNG zegt dat gemeenten wel zullen meewerken als het OM besluit om kraakpanden te ontruimen.

Bron: Vastgoedmarkt